Placeholder image

Sårjåsjaure, nära Sulitelma massivet. Ulf Bohman, satt där som stugvärd två korta somrar på 1990:talet. Det gav ett stort mått av yttre tystnad, reflektion och inre stillhet. Måhända skulle det kunna kallas en av "födelseplatserna" för Guide till tystnads idén. Men det var något senare, 1998 som projektet verkligen kom igång. Ulf Bohman var ansvarig för ett EU-projekt i Jämtland tillsammans men naturfotografen Bosse Kristiansson och ett lokalt mediabolag. Resultatet blev en liten guidebok som trycktes på tre språk, svenska, engelska och tyska (Guide till tystnaden, Guide to silence och Wegweiser in die Stille). Syftet med projektet och boken var att: 1)Marknadsföra tystnaden och den fantastiska vildmark som du kan finna i de svenska fjällen. 2) Hjälpa människor att sänka stressnivåerna, finna välbefinnande och balans samtidigt som de får uppleva naturen på ett nytt sätt. Videon här nedan visar innehållet och introduktionen till denna orginalversion av Guide till tystnaden.

Guideböckerna såldes i turistbyråer, mataffärer och på hotell. Vi fick positiv feedback inte minst från både tyska och italienska turister, vi diskuterade fler guideböcker både inom andra fjällområden och på Gotland. Vi  skickade till och med några böcker till Kina. Men tiden var inte riktigt mogen. 15 år senare återupptogs projektet med en ny inrikting och med ny grundläggande frågeställning.

Placeholder image

Går det att finna relativ tystnad i naturen i eller nära städer? På uppdrag av Sollentuna kommun och med stöd av landstingets miljöfond utvecklade vi under hösten 2013 en metod för inventering av tystnad och särskilda upplevelsevärden i storstadsregioner. Samtidigt genomförde vi en inventering i Sollentuna kommuns nuvarande och planerade naturreservat. Den metod som utvecklades inom ramen för Sollentuna projektet  har sedan fört oss vidare till projekten i Sundbyberg och Stockholm

Och vi fann fantastiska platser med ett stort mått av tystnad i Sollentuna kommun (ett exempel presenteras i denna blog post, link)

 

Sitens innehåll: Start - Projekt - Historien - Experiment - Blog - Härnäst

Change to our english site